5 Kasım 2016 Cumartesi

PROKARYOT HÜCRE

PROKARYOTLAR,  ya da Prokaryotabakterilermavi-yeşil alglerriketsiyalaraktinomisetler ve mikroplazmaların gruplarının dahil olduğu; gerçek çekirdek zarları ve membrana bağlı organelleri olmayan, fosfolipid barındıran hücre duvarı ve tek helezonlu DNA molekülü hücre içinde serbest halde bulunan mikroorganizmaları kapsayan canlılar üst alemdir.
Organeller ve karmaşık sitoplazma yapısı bu canlılarda bulunmaz. Mavi-yeşil algler çekirdeksiz hücrelerin en gelişmiş kolunu oluşturur. Hemen hemen hepsi kromozom olarak proteinle çevrilmiş çember şeklinde bir DNA zinciri içerirken, mitoz bölünme yapmazlar. Her hücrede haploit olan tek kromozom, açılarak bir hücrenin bir ucundan diğer ucuna hareket ederek kendini eşlediğinde, hücre bölünür. Evrim sürecinde, 2,5-3 milyar yıl önce, kese şeklindeki ilk hücrelerden evrimleştikleri düşünülmektedir.
BAKTERİLER
Prokaryot olduklarından zarla çevrili çekirdek, mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, golgi gibi organelleri yoktur. Ribozom bütün bakterilerin temel organelidir. DNA, RNA, canlı hücre zarı ve sitoplazma yine bütün bakterilerin temel yapısını oluşturur. Bunlara ek olarak bütün bakterilerde hücre, cansız bir çeperle (murein) sarılıdır. Çeperin yapısı, bitki hücrelerinin çeperinden farklıdır. Selüloz ihtiva etmez.
Bazı bakterilerde hücre çeperinin dışında kapsül bulunur. Kapsül bakterinin dirençliliğini ve hastalık yapabilme (patojen olma) özelliğini artırır.Bazı bakteriler "mezozom" denilen zar kıvrımları bulundurur. Burada oksijenli solunum enzimleri (ETS enzimleri) vardır.
BAKTERİ HÜCRESİNİN MİKROSKOPTAKİ GÖRÜNTÜSÜ

BAKTERİ HÜCRESİNİN YAPISI
MAVİ YEŞİL ALGLER (SİYANO BAKTERİLER)






1 yorum:

  1. Harrah's Cherokee Casino & Hotel - Mandiri Road, NC
    Hotel features a full-service 광주광역 출장샵 spa, a seasonal outdoor 동두천 출장안마 pool and a seasonal Olympic-sized 과천 출장안마 indoor pool. There are no indoor swimming 울산광역 출장안마 pools, 여주 출장마사지 poolside  Rating: 4.9 · ‎14 reviews

    YanıtlaSil