3 Kasım 2016 Perşembe

HÜCRENİN TARİHSEL GELİŞİMİ

      17.y.y'ın ortalarında İngiliz bilim adamı Robert Hooke kendi geliştirdiği mikroskopta, bir ağaç kabuğundan yapılmış şişe mantarından ince kesitler almış ve incelemiştir.Bu şişe mantarında küçük odacık şeklide yapılar görmüştür.Buna ''hücre(cellulae)'' adını vermiştir.Bu hücre, ölü hücrenin duvarlarıdır.Bu ismi 1665 yılında yayınladığı Micrographia adlı kitapta da kullanmıştır .

        

ROBERT HOOKE






Bu şişe mantarında küçük odacık şeklide yapılar görmüştür.Buna ''hücre(cellulae)'' adını vermiştir.Bu hücre, ölü hücrenin duvarlarıdır.Bu ismi 1665 yılında yayınladığı Micrographia adlı kitapta da kullanmıştır .












Şişe mantarında görülen hücreler


17.y.y'ın sonlarında Anton Van Leeuwenhoek, bir hücreli canlıları, sperm hücrelerini ve bakterileri incelemiştir.19.y.y'ın başlarında büyük ilerlemeler kaydedildi.Robert Brown, incelediği hücrelerin içindeki küresel yapılara ''çekirdek (nukleus) '' adını verdi.      
                                                                        1838'de Alman botanikçi Matthias Schleiden, çekirdeğin hücrenin gelişiminde rol oynadığını; Theodore Schwann, hem bitki hem hayvanların hücrelerden oluştuğunu vurgulamıştır.
NUKLEUS



Alman bilim adamı Rudolf Virchow, var olan hücrelerin bir sonraki hücrelerin bölünmesiyle oluştuğunu söylemiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder